måndag 23 februari 2009

Baka baka liten paj

Foto:recept.nu
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 35 min
Färdigt på: 1 tim 35 min
Ingredienser
Pajdeg:150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling: 1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning:12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära
1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Kök på medelhavsvis


I sommar när jag är i Italien måste jag fotografera svägerskans citronplantor, dom är stora och hon brukar göra egen lemoncello en slags likör supergod.
Hon är fantastisk på att laga mat och baka kan jag lova. På baksidan av huset har hon ett eget trädgårdsland med egenodlade zuccini, gurka, tomater, kryddor, fikonträd ja allt du kan tänka dig.
Sedan har dom ju en jättestor odling av hasselnötter roligt att se.
Dom har tyvärr ingen egen vingård, men dom flesta av släktingarna där nere har det. Jag har varit med flera gånger för att kika på vinodlingarna, ser så mysigt ut kan jag lova. Sätter in en bild på ett mysigt kök lite medelhavsinspirerat. Kram på er alla från Jessican
Foto:okänt



Mitt kök

Våran köksö, egendesignad på vårat lilla vis med bra förvaringsutrymme

Min matlagningsplats, skulle vilja ha en gasolspis dock


Här bakar jag och förbereder matlagningen


Jag skulle behöva köpa lite fina förvaringsburkar till mitt kök. Jag vill ha sådana som kan stå framme med lite ris, pasta eller dyligt i, det tycker jag ser så fint ut. Det ska synas att man ska laga mat i ett kök älskar mina färska kryddor olika flaskor med olivolja och balsamvinäger och olika smaksättningar. Många ideér just nu men bara roligt.
Taket i köket ska snart bli vitmålat. Ha det gott kram Jessican
Foto:jessica

I min lilla hall



I min lilla hall skulle jag behöva en liten kökssoffa, som jag skulle vilja lägga lite kuddar i och ha mest som en liten detalj. Har varit ute mycket på blocket men inte hittat så mycket runt mitt område.
Många åker land och rike runt på jakt efter möbler men jag har väll inte riktigt den tiden. Jakten fortsätter i närområdet. Kram från eran Jessican
Foto:ghtv.com

vart bär det hän nu då?

vart bär det hän nu då?
jag tackar och hoppas att du haft en mysig läsning
susnet.nu statistik

Totalt antal besökare

Besökare denna månad

Antal besökare idag